Plagen en ziekten in de tuin

Plagen en ziekten kunnen je tuin behoorlijk kapot maken. Om je tuin te redden, heb je niet altijd dure, chemische middelen nodig. Probeer eens tea tree olie!

Tea tree olie is een sterke, natuurlijke etherische olie. Deze olie is milieuvriendelijk en heel goed om je tuin weer gezond te maken. Tea tree olie houdt kleine insecten weg en doodt vervelende schimmels. Lees hieronder hoe je de natuurlijke tea tree olie gebruikt.

Meng tea tree olie

Tea tree olie mag je nooit puur gebruiken op je planten. De olie is te sterk om puur gebruiken. Meng tea tree olie met water voordat je het gebruikt. Het makkelijkst is om een grote plantenspuit te pakken en die te vullen. Doe hiervoor 3 eetlepels tea tree olie in je plantenspuit en vul de rest aan met kraanwater. Altijd eerst even schudden voor gebruik.

Het gebruik van de tea tree plantenspuit

Tea tree olie is een natuurlijk product, maar het kan planten wel beschadigen. Wees dus voorzichtig met het gebruik van de plantenspuit. Besproei alleen de geïnfecteerde planten. Je hoeft niet veel van de plantenspuit te gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je plant helemaal nat wordt. Besproei de plant daarom van een klein afstandje zodat er een soort van tea tree nevel op de plant komt. Doe dit alleen heel vroeg in de ochtend, nog voordat de zon opkomt. Ga je olie sproeien terwijl de zon al enige uren op is, dan zullen je planten verbranden. Besproei je planten eens in de 3 dagen totdat je van je plaag verlost bent.

Voorkom verdere besmetting

Als je ontdekt hebt dat je een schimmel of plaag in je tuin hebt, is het belangrijk om te voorkomen dat er verdere besmetting komt. Dit doe je door alle losse takjes en bladeren direct te verwijderen. Gooi het tuinafval in de afvalbak of verbrand het, maar gooi het nooit op de composthoop! Schimmel kan namelijk lang leven en kan je hele tuin inbesmetten vanaf het moment dat je het compost in je tuin gaat gebruiken.

Bladluis in de tuin

Nog even kort samengevat

Om plagen en ziekten in je tuin te bestrijden maak je een eigen tea tree plantenspuit. De tea tree plantenspuit gebruik je:

  • eens in de 3 dagen totdat de plaag of schimmel weg is
  • alleen op de ge├»nfecteerde planten
  • voor zonsopgang, nooit op het midden van de dag

Verder is het belangrijk om (her)besmetting te voorkomen door alles wat besmet is, weg te halen.