Voetschimmel - Tea Tree Olie behandeling

Voetschimmel is een infectie aan de huid van de voeten. Het wordt ook wel eens zwemmerseczeem genoemd. Deze vorm van schimmel begint meestal tussen de 3de en 4de teen. Als de schimmel dan niet behandeld wordt, dan zal de schimmel zich verder verspreiden over de hele voet.

Oorzaak

Het is een schimmel die verantwoordelijk is voor de infectie. Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Als je in contact komt met een dergelijk schimmelspoor, dan heeft het alleen een gunstige leefomgeving nodig om uit te groeien tot een echte schimmel. De schimmel leeft het best in een vochtige omgeving. Daarom hebben mensen met transpirerende voeten vaker last van een schimmelinfectie dan mensen die geen transpirerende voeten hebben. Ook voetafwijkingen kunnen er voor zorgen dat iemand vatbaarder is voor voetschimmel doordat de voet dan minder ventileert.

Hoogrisico plaatsen

Je kunt de schimmel alleen krijgen als je ermee in contact komt. Plaatsen waar de schimmel kan voorkomen zijn bijvoorbeeld in zwembaden, openbare douches en sauna’s.

Is voetschimmel besmettelijk?

Voetschimmel is heel erg besmettelijk. Iemand die in contact komt met de schimmelsporen van de schimmel, kan een schimmelinfectie krijgen als de leefomstandigheden voor de schimmel gunstig zijn. We komen elke dag in aanraking met schimmelsporen, maar er ontwikkelt zich gelukkig niet elke dag een schimmelinfectie. Sommige mensen zijn gevoeliger dan andere mensen voor schimmelinfecties.

Symptomen

Bij voetschimmel zal de huid vooral rood, schilferig en jeukerig zijn. Er kunnen ook jeukende blaasjes ontstaan die openbarsten en later indrogen tot bruine vlekjes of korstjes.

De schimmelinfectie begint meestal tussen de tenen. Door bacteriën die bij een schimmel aanwezig zijn, kan er ook een nare geur vanaf komen. De geur wordt ook wel ‘tenenkaas’ genoemd.

Hoe is voetschimmel te voorkomen?

Om voetschimmel te voorkomen zijn er een aantal maatregelen te treffen. Volg onderstaande tips op en de kans op voetschimmel neemt aanzienlijk af.

  • Draag elke dag schone katoenen of wollen sokken.
  • Draag goed ventilerende schoenen.
  • Droog je voeten goed af na het douchen. Vooral tussen de ruimte tussen de tenen moet goed droog gehouden worden.
  • Was voeten niet te veel met zeep.
  • Laat sportschoenen, na het sporten goed drogen.
  • Loop in openbare ruimtes nooit op blote voeten, maar op slippers.
  • Verwijder alle badmatjes in de badkamer, of verschoon ze elke dag.

Voetschimmel – Tea tree Olie behandeling

Doordrenk een wattenschijfje (of wattenbol) met tea tree olie. Wrijf de aangedane plek en ruim om de plek heen, in met de tea tree olie. Doe dit 2 keer per dag voor 2 weken lang. Behandel de voet het liefst bij het opstaan en voor het slapengaan. Wacht altijd totdat de tea tree olie helemaal is opgedroogd voordat je sokken aandoet.