Acne - Tea Tree Olie behandeling

Acne is een huidaandoening van de talgklieren waarbij puistjes ontstaan. Acne komt meestal voor bij jongeren tussen de 14 en 25 jaar.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die Acne tot gevolg kunnen hebben.

Hormonen

Puistjes ontstaan meestal in de pubertijd. Dit komt doordat het lichaam meer hormonen gaat produceren. Door de hormonen gaan de talgkliertjes groeien waardoor deze meer talg aanmaken. Te gelijkertijd gaat de huid sneller verhoornen. De talg en dode huidcellen gaan aan elkaar zitten en verstoppen zo het afvoerkanaal van de talgklieren. De talg blijft samen met de dode huidcellen onder de huid zitten en dit veroorzaakt een mee-eter.

Bacterie

Een bacterie die bij iedereen op de huid voorkomt, kan een ontstekinkje van de talgklier veroorzaken. Bij het verstopte talgklier kanaal zit door de ontsteking niet alleen de dode huidcellen en talg, maar ook pus. Dit gebeurt allemaal net onder de huid. Op de huid ontstaat er een rode pukkel of puskopje.

Cosmetica

Bepaalde vettige cosmetica of crèmes op oliebasis verstoppen de poriën van de huid. Doordat de poriën verstopt raken, kan de talgproductie nergens afgevoerd worden en hierdoor kunnen dan puistjes ontstaan.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen acne veroorzaken of verergeren.

Het is een fabeltje dat acne wordt veroorzaakt door een slechte stoelgang, slechte hygiëne, vet voedsel eten of door het hebben van seks.

Is Acne besmettelijk?

Acne is niet besmettelijk. De ontstoken talgkliertjes worden veroorzaakt door een bacterie die bij iedereen op de huid leeft. Een van de grootste fabeltjes is dat je meer puistjes krigjt als je de puistjes met witte koppen uitknijpt. Dit is gelukkig niet zo.

Symptomen

Meestal vormt deze kwaal als puistjes of rode pukkeltjes op het gezicht. Puistjes kunnen ook op de rug, borst en hals voorkomen.

Hoe is Acne te voorkomen

Puistjes helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. Wel kan je rekening houden met factoren die het verergeren. Bij sommige anticonceptie pillen kunnen de puistjes erger worden. Stap in dit geval over na een ander merk. Ook spierversterkende middelen of het hebben van stress kunnen acne verergeren.

Acne – Tea Tree Olie behandeling

Tea tree olie kan helpen bij het ontsmetten van de huid.

1 puistje

Doe een druppeltje tea tree olie op een wattenstaafje en stip het ontstoken puistje hiermee aan. Je kunt ook de mee-eters hiermee aanstippen. Doe het aanstippen 2 keer per dag, 1 keer ’s morgens bij het opstaan en 1 keer ’s avonds voor het slapen.

Er bestaat ook een speciale roller om puistjes aan de stippen. Deze roller bevat een soort van gel gemaakt van tea tree olie die de acne tegen gaat en daarmee puistjes voorkomt.

Meer puistjes, grotere oppervlak

Wil je een groter gedeelte van je gezicht, hals rug of borst behandelen, dan kan je 2-3 druppels in het flesje van je gezichtsreinigingsmiddel doen en hiermee een groter gedeelte van het te behandelen lichaamsdeel, met een watje inwrijven.

Je kan natuurlijk ook gewoon gebruik maken van een gezichtsreiniger uit de winkel (hiervoor hoef je niet zelf in de weer met druppels). Een goede gezichtreiniger op basis van tea tree olie is de Facial Wash van Australian BodyCare.

Let op! De tea tree olie kan een beetje prikken, maar dat is alleen maar omdat hij dan zijn werk doet! Als je een rode uitslag krijgt van de tea tree olie, stop er dan onmiddellijk mee!