Zonnebrand

Zonnebrand heb je wanneer je verbrand bent door de zon. Bijna iedereen is wel eens verbrand geweest door de zon. Mensen met een lichte huidskleur kunnen onbeschermd korter in de zon zitten dan mensen met een donkerdere huidskleur. Heb je eenmaal een verbrande huid, dan zal deze zich in ongeveer 4 dagen herstellen.

Oorzaak

Vrouw geniet van de zonDe huid kan gemakkelijk verbranden wanneer deze te veel zonnestralen heeft ontvangen. De huid zelf heeft een eigen natuurlijke bescherming tegen zonnestralen, maar de werking hiervan heeft tijd nodig. In de huid zitten pigmentcellen die geactiveerd worden door zonnestralen. Dankzij de geactiveerde pigmentcellen krijgt je huid een mooie bruine kleur, maar wanneer de huid te snel aan te veel zonnestralen blootgesteld wordt, zullen de pigmentcellen nog niet geactiveerd zijn. Hierdoor wordt de huid rood in plaats van bruin. Het verbrandingsproces werkt nog een tijdje door, ook al wordt de huid niet meer aan de zon blootgesteld.

Is zonnebrand besmettelijk?

Huidverbranding door de zon is geen ziekte. Een verbrande huid is dan ook niet besmettelijk. Wel is het belangrijk om de zon te vermijden als je zonnebrand hebt opgelopen en de huid eerst weer te laten herstellen.

Wat zijn de symptomen?

De eerste symptomen bij zonnebrand is een rode huid. In het begin is dit lichtjes rood, maar na te lang in de zon gezeten te hebben kan de huid vuurrood worden. In ergste gevallen kan je rillingen, blaren, misselijkheid en zelfs koorts krijgen. Hoe sterker de verbranding, hoe meer verschijnselen er zullen optreden.

Na een tijdje zal er na een verbranding altijd huidschilfering optreden.

Hoe kan je zonnebrand voorkomen?

Gebruik zonnebril en hoed om zonnebrand te voorkomenVerbranding door de zon is op verschillende manieren te voorkomen. De beste manier om geen zonnebrand op te lopen is door simpelweg felle zon te vermijden. Vermijd de zon vooral tussen 12 uur en 15 uur, want dan is de zon op zijn sterkst.

Het dragen van kleding, een hoed en een zonnebril houden een hoop zonnestralen tegen. Er bestaat zelfs speciale kleding die zonnestralen tegen houden.

Smeer je lichaam in met een goede zonnebrandcrème met een factor die bij je huid past. Voor een overgevoelige huid kan je zelfs sun block gebruiken. Dit is een zonnebrandcrème die nog meer bescherming biedt.

Laat je huid langzaam wennen aan de zon, zodat de pigmentcellen in je huid de tijd hebben om te activeren. De huid wordt mooi bruin bij het wennen aan de zon.

Zonnebrand – Tea Tree Olie behandeling

Tea tree olie kan verlichting geven op een verbrande huid. Verdun tea tree olie met een andere olie en smeer de verbrande huid om de 4 uur in totdat de pijn minder geworden is.

Zelf een mengsel van tea tree olie met een andere olie maken

Verdunde tea tree olie is eenvoudig zelf te maken door het te mengen met een andere olie. Als je geen andere olie in de buurt hebt, kan je ook een paar druppels tea tree olie door een hydraterende crème mengen.

Tea tree olie met olijfolie: vul een klein flesje met olijfolie, voeg hier een paar eetlepels tea tree olie bij. Voor de verhouding olijfolie/ tea tree olie kan je per 10 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel tea tree olie aanhouden.

Tea tree olie met lavendelolie: tea tree olie werkt heel goed samen met lavendelolie. Voeg per 11 druppels lavendelolie, 5 druppels tea tree olie een klein sprayflesje. Doe dan een scheut water bij de olie, goed schudden en op de verbrande huid sprayen.

Tea tree olie met amandelolie: Vul een klein flesje met 10 eetlepels amandelolie, voeg hier 3 druppels tea tree olie bij. Goed schudden en je olie is klaar voor gebruik.