Eigenschappen Tea Tree Olie

Tea tree olie is een etherische olie. Tea tree olie is een zeer krachtige olie: het is een natuurproduct met een positieve werking op allerlei schimmels, virussen en bacteriën. In de olie zitten heel veel stoffen die ieder een eigen werking hebben. Sommige stofjes zijn giftig voor katten en andere zorgen juist weer voor de krachtige werking van tea tree olie.

Tea Tree Olie eigenschappen

Tea tree olie is een ingewikkeld mengsel. Er zitten wel 48 verschillende stoffen in. Tea tree olie moet aan bepaalde chemische eigenschappen voldoen om werkelijk tea tree olie te mogen zijn. De Australische standaard zegt dat de essentiële tea tree olie minimaal 30% of meer terpinen-4-ol moet bevatten. Van de 100 andere eigenschappen, moeten er minimaal 15 in de tea tree olie zitten. Van de 1.8-cineole mag maar minder dan 15% aanwezig zijn. Dit stofje zou namelijk de veroorzaker zijn van huidirritaties. Andere chemische eigenschappen van de olie zijn terpinolene, pinene, cymene, limonene en vele terpenen. Door de vele terpenen die in de tea tree olie zitten, is deze schadelijk voor katten.

Antiseptische werking

De belangrijkste en meest bekende eigenschap van Tea Tree Olie is de antiseptische werking ervan. Het is een krachtig middel en is dodelijk voor vele schimmels, bacteriën en virussen. De antiseptische werking is zelfs 12 maal hoger dan die van fenol. Fenol wordt meestal als (chemisch) desinfectans gebruikt.

Geur

Een andere eigenschap is de sterke geur van de Tea Tree Olie. Deze geur zal niet door iedereen lekker gevonden worden. De geur kan je het beste omschrijven als kruidig of houtachtig. De geur heeft iets weg van eucalyptus of het minder bekende kamfer. De geur van tea tree olie is heel sterk.

Kleur

De kleur van de olie is niet heel bijzonder, het varieert van kleurloos tot lichtgeel.

Oplossend vermogen

Als laaste, een minder bekende, maar wel belangrijke eigenschap is dat Tea Tree Olie een lipofiel is. Een lipofiel is een olie dat in vet oplosbaar is, en dus een hoog oplossend vermogen bevat. Deze eigenschap zorgt er tevens voor dat de olie tot diep in de huid door dringt.
Door het oplossend vermogen is Tea Tree Olie goed te mengen met andere etherische oliën zoals bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn, marjolein.