De Tea Tree

Zo op het eerste oogopslag is de tea tree een onopvallende boom, maar de tea tree is desondanks erg speciaal. De blaadjes bevatten namelijk bacteriedodende eigenschappen en hier kan speciale olie van gemaakt worden.

Oorsprong en de botanische naam

Van oorsprong komt de tea tree uit Australië, New South Wales. Tegenwoordig groeit de boom ook op buitenlandse tea tree plantages. De botanische naam voor tea tree is ‘Melaleuca alternifolia’ en is familie van de ‘Myrtaceae’. Er leven wel meer dan 200 melaleuca soorten, waarvan de meeste in Australië te vinden zijn. Er zijn ook een aantal soorten in Maleisië bekend.

Uiterlijke kenmerken Tea Tree

Over het algemeen lijkt de tea tree op een grote struik. Hij is hierdoor best moeilijk te herkennen. Als je op alle kenmerken van de boom let, en goed kijkt, zul je hem wel herkennen.

De tea tree is niet een heel grote boom. Hij wordt ongeveer 6 meter hoog. De totale breedte zal ongeveer 4 meter zijn. De bladeren zijn donkergroene naalden. Ze zijn ongeveer 1 cm tot 4 cm lang en een paar mm breed. De blaadjes hebben een aromatische geur. De bloemen zijn, net zoals de naalden, puntachtig. Ze hebben wel iets weg van plumos…zo’n pluim waar je achter de verwarming de stof mee weghaalt. De schors van de boom is licht tot donkerbruin van kleur. De schors bestaat uit meerdere dunne lagen en lijkt net van papier.

De tea tree heeft wortels die tot diep in de grond groeien. Dit zorgt ervoor dat de boom een bosbrand kan overleven. Als de boom tot aan de grond afgebrand of afgezaagd wordt, groeit hij later gewoon weer verder.

Habitat

De boom leeft in moerassige gebieden en in de buurt van riviertjes, of ander stromend water. De Melaleuca alternifolia heeft een vochtige grond nodig om goed te kunnen groeien. De tea tree kan niet tegen schaduw. Je zult hem daarom niet in het midden van een donker bos vinden, maar meer in een open gebied. De bloemen van de tea tree staan in juni in bloei. De bloemen zijn zowel mannelijk als vrouwelijk. Het zijn de insecten die voor bestuiving zorgen.

Tea tree plantages

Vanwege de vele goede eigenschappen van de tea tree boom, is er ook veel vraag naar. Om deze reden worden er steeds meer tea tree plantages opgezet. Je moet het zien als een groot bos met rijen van alleen maar tea tree bomen. Ongeveer na 12 tot 14 maanden kunnen de bladeren voor het eerst geoogst worden. Vanaf dat moment kunnen de blaadjes elke 12 tot 18 maanden geoogst worden.

Plantages zijn niet alleen in Australië te vinden. China, Zimbabwe en Indonesië produceren ook tea tree olie.