Kalknagel - Tea Tree Olie behandeling

Een kalknagel wordt ook schimmelnagel of onychomycose genoemd. Een kalknagel is een nagel, dat geïnfecteerd is door een schimmel. Kalknagels zitten meestal aan de tenen, maar kunnen ook aan de vingers voorkomen. De hele nagel kan door de schimmel aangetast worden.

Oorzaak

Er kunnen verschillende oorzaken zijn hoe je zo’n nagel komt. Een kalknagel kan op iedere leeftijd voorkomen. Toch worden mensen gevoeliger voor deze kwaal naarmate ze ouder worden. Deze aandoening komt ontzettend veel voor, ongeveer 26% van de Nederlanders heeft zo´n nagel. Wees gerust, een kalknagel heeft niets met hygiëne van het lichaam te maken.

Contact met schimmel

Een kalknagel krijg je doordat je in contact bent gekomen met schimmelsporen.
Er zijn verschillende schimmels die voor een kalknagel kunnen zorgen. De schimmel infecteert de nagel van binnenuit. Via hele kleine scheurtjes in de nagel kan de schimmel zich onder de huid nestelen. Na een tijdje dringt de schimmel door de nagelplaat heen. Hierdoor zal de nagel verkleuren en dikker worden.

Hoog risico plaatsen

Plaatsen waar de schimmel veel voor kan komen zijn bijvoorbeeld openbare douches, sauna’s en zwembaden.

Is kalknagel besmettelijk?

Een kalknagel is erg besmettelijk. Je mag een kalknagel daarom nooit vijlen. Bij het vijlen kan je andere nagels besmetten. Als je een kalknagel hebt, is het belangrijk om je badkamer goed schoon te houden om andere huisgenoten niet te besmetten. Toch wordt niet iedereen even snel besmet. Sommige mensen zijn gevoeliger voor de schimmel dan andere. Tenslotte kom je elke dag wel in aanraking met allerlei soorten schimmels.

Symptomen

 • verkleuring van de nagel. Hij wordt geel/ bruinachtig van kleur
 • de nagel vervormt
 • de nagel wordt dik en broos
 • de nagel groeit langzaam
 • er zit een veel vuil onder de nagel
 • als de nagel niet behandeld wordt, kan hij uiteindelijk loslaten

Hoe een kalknagel te voorkomen

Om kalnagels te voorkomen is het belangrijk om de volgende aanwijzingen op te volgen. Alleen op die manier kan je de kans erop sterk verminderen.

 • zorg voor een goede weerstand door gezond te leven. Door een sterk immuunsysteem hebben schimmels minder kans
 • draag altijd slippers in openbare zwembaden, douches en sauna’s
 • draag elke dag schone sokken en doe niet te strakke schoenen aan
 • was gedragen sokken minstens op 60˚C
 • droog de tenen (en ertussen) goed af na het douchen
 • was de voeten niet te veel met zeep

Kalknagel – Tea Tree Olie behandeling

Breng met een wattenstaafje pure tea tree olie op de aangedane nagel en nagelriem. Herhaal dit elke dag totdat de kalknagel weg is.

De schimmel van de kalknagel is zeer hardnekkig en komt vaak terug. Het is daarom raadzaam om 1 x per week of eens in de 2 weken, een voetbadje te nemen met een paar druppels tea tree olie. Een voetbadje met tea tree olie kan ook genomen worden na elke keer dat er een bezoek is geweest aan een zwembad of sauna.

Een tip is om je sokken niet alleen op 60˚C te wassen, maar ook om een paar druppels tea tree olie in je waspoederlaatje te doen. Dit zorgt namelijk voor de anti-bacteriele werking. Ook vervelende, hardnekkige geuren gaan hiermee er definitief uit!