Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas.

Oorzaak

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal is E. coli de veroorzaker van de ontsteking. Deze bacterie komt van nature voor in de darmen en rond de plasbuis. De bacterie is niet schadelijk zolang hij op zijn plek blijft. De E. coli bacterie zorgt pas voor problemen als hij de plasbuis binnendringt, naar de blaas toe gaat en zich daar gaat vermenigvuldigen. De bacteriën groeien snel in de blaas en gaan zich aan de blaaswand hechten wat tot de ontsteking leidt.

Blaasontsteking bij vrouwen

Bij vrouwen komt een blaasontsteking vaker voor dan bij mannen. Dit komt doordat de plasbuis van vrouwen korter is dan die van mannen. Bij vrouwen in de menopauze komt een blaasontsteking nog vaker voor. Dit komt doordat de hormoonspiegel in het bloed verandert bij vrouwen in de menopauze waardoor het weefsel in de plasbuis iets dunner wordt en daarom vatbaarder voor de bacterie veroorzakende ontsteking.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

Een ontsteking aan de blaas is niet besmettelijk, en kan ook niet van een persoon naar een ander persoon overgedragen worden. Ook zeker niet door het hebben van seks. Seks kan wel het risico erop vergroten wanneer er geen goede hygiëne is. Een goede hygiëne is altijd belangrijk want een slechte hygiëne vergoot de kans altijd op een zo’n ontsteking.

Symptomen

Een blaasontsteking kan je herkennen aan onderstaande symptomen.

 • Je moet vaak naar het toilet.
 • Het plassen geeft een branderig gevoel.
 • Er kan bloed in de plas voorkomen of het kan er troebel uitzien.
 • Pijn in de onderbuik of in de rug.

Hoe te voorkomen

Er zijn een aantal manieren om een ontsteking aan de blaas te voorkomen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Flesje drinkwater

 • Drink veel. Minimaal 2 liter per dag. Veel drinken zorgt ervoor dat de blaas regelmatig gevuld en weer geleegd wordt. Hierdoor heeft de ontstekingveroorzakende bacterie geen kans en tijd om zich aan de blaaswand te hechten.
 • Ga direct naar het toilet zodra je aandrang voelt. De plas lang ophouden zorgt ervoor dat de bacterie die de ontsteking veroorzaakt, makkelijk zijn gang kan gaan.
 • Veeg na een toiletbezoek altijd van voor naar achteren.
 • Voor vrouwen: gebruik geen deodorant of andere sprays rond de vagina. Deze producten kunnen de plasbuis gaan irriteren.
 • Draag katoenen ondergoed
 • Plas altijd goed uit na het vrijen.
 • Neem niet te lang een (te) heet bad.

Blaasontsteking – Tea Tree behandeling

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie die in de blaas zit. Tea tree olie kan deze bacterie wel doden, maar het is niet geschikt om tea tree olie inwendig te gebruiken. Ga daarom altijd naar een dokter om te voorkomen dat de blaasontsteking chronisch wordt.

Ben je gevoelig voor blaasontstekingen?

Als je gevoelig bent voor blaasontstekingen, kan tea tree olie je wel helpen om een volgende ontsteking te voorkomen. Dit doe je door 10 druppels tea tree olie in je bad te druppelen. De tea tree olie zal eventuele slechte bacteriën doden voordat ze de plasbuis binnen kunnen dringen.In bad met paar druppels tea tree olie