Roos - Tea Tree Olie behandeling

Roos zijn allemaal kleine losse witte hoofdhuidschilfertjes. Hoofdhuidcellen vernieuwen zich in een normale situatie constant. Deze huidcellen zijn zo klein, dat je ze normaal gesproken niet ziet. Bij mensen die deze aandoening hebben, gaat de celvernieuwing wel 2 keer zo snel. De dode huidcellen gaan aan elkaar klonteren wat er uit gaat zien als een witte schilfer.

Roos komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Iemand die hier last van heeft, hoeft niet elke dag last ervan te hebben. Deze aandoening komt namelijk met periodes en valt zelf niet te genezen. Er  zijn wel speciale shampoos die het helpen te verminderen.

Oorzaken

Er zijn 3 basisoorzaken die de oorzaak voor het krijgen van roos zou kunnen zijn. De basisoorzaken kunnen verergeren door stress, ongezonde voeding, onvoldoende rust of veelvuldig gebruik van gel of haarlak. Hygiëne heeft niets te maken met het krijgen ervan.

3 Basisoorzaken

1. Malassezia gist: een grote hoeveelheid van deze gist kan een oorzaak zijn. Iedereen heeft de malassezia gist op zijn of haar hoofd, maar bij mensen met roos wordt deze gist in grotere hoeveelheden aangetroffen.
Het weer: het weer zou mogelijk effect kunnen hebben. Zonlicht zou de groei van de malassezia gist afremmen.
Hoed of muts dragen: door het dragen van hoofdbedekking, hou je het zonlicht tegen, waardoor de malassezia gist goed kan doorgroeien.
2. Vetheid op de hoofdhuid: mensen met roos hebben vaak een vettere hoofdhuid dan andere mensen. Dit wordt veroorzaakt door de talgproductie.
3. Gevoeligheid: Iets waar je niet veel aan kan doen. Je kan namelijk gevoelig voor roos zijn.

Is roos besmettelijk

Roos is geen bacterieziekte of een virus en om deze reden is het niet besmettelijk.

Wat zijn de symptomen?

Er is eigenlijk maar één symptoom,  veel samengeklonterde huidcellen uit het haar. Deze zien er uit als witte huidschilfers. Roos tast de haarzakjes niet aan, en daardoor kun je er ook niet kaal van worden.

Hoe is roos te voorkomen

Echt voorkomen kan je het niet, maar door regelmatig de hoofdhuid te masseren, vermindert dit de hoofdhuidschilfering. Zonlicht vermindert de malassezia gist, draag dus geen hoofdbedekking om zo zoveel mogelijk van het zonlicht te profiteren.

Roos – Tea Tree Olie behandeling

Je kunt een speciale antiroos shampoo op basis van tea tree olie kopen.

Zelf maken van een tea tree olie shampoo is ook een optie, volg hiervoor onderstaande stappen:

Doe 1 theelepel tea tree olie in 100 milliliter shampoo. Gebruik hiervoor een gewone shampoo die je normaal ook gebruikt. Was je haar elke dag met de tea tree olie verrijkte shampoo en je zult zien dat na ongeveer 2 weken de roos verdwenen is!