Hoofdluis - Tea Tree Olie behandeling

Hoofdluizen, ook wel neten of luizen genoemd, zijn heel kleine insecten. Een volwassen luis wordt ongeveer twee á vier millimeter groot. De luizen leven op de hoofdhuid in het haar. Ze zijn erg moeilijk te zien, want luizen nemen de kleur over van het haar: bij blond haar hebben de beestjes een zandkleur en in donker haar zijn ze donker. Gelukkig zijn luizen ongevaarlijk en kun je er geen ziektes van krijgen. Ze zijn alleen erg lastig.

Oorzaak

Hoofdluis krijg je alleen door in contact te komen met een luis. Luizen geven niets om hygiëne en lopen rustig van het ene naar het andere hoofd. Luizen kunnen niet springen! Besmetting van luizen komt meestal op scholen voor, maar volwassenen kunnen ook besmet raken.

Zijn hoofdluizen Besmettelijk

Hoofdluis is heel besmettelijk. Hoofdluizen lopen van het ene hoofd naar het andere hoofd.
Luizen kunnen ook via een omweg op je hoofd terecht komen, bijvoorbeeld via een jas, sjaal, pet of kam. De beestjes kunnen ook zwemmen. In het zwembad gaan ze op zoek naar een hoofd zonder badmuts.

Hoe is hoofdluis te voorkomen?

Het beste is om regelmatig te controleren of er luizen zijn en dan direct met de behandeling te beginnen. Luizen zitten vooral op warme plekjes zoals achter de oren en in de nek. Als er op school luizen ontdekt zijn, zijn luizen te voorkomen door niet elkaars jassen, petjes, speldjes en dergelijke te gebruiken. Echt compleet voorkomen kan je hoofdluizen niet.

Wat zijn de symptomen?

Jeuk! Mensen met luizen hebben veel jeuk op het hoofd. Er zijn ook mensen die helemaal geen last hebben van de luizen. Soms kunnen er infecties optreden door het vele krabben van de hoofdhuid.

Hoofdluis – Tea Tree Olie behandeling

Tea tree olie kan helpen bij het bestrijden van hoofdluis. Let er wel op dat de tea tree olie (net zoals andere etherische oliën) niet bij baby’s of heel jonge kinderen gebruikt mag worden.

Volg de volgende instructies nauwkeurig op:

1. Voeg 10 druppels tea tree olie bij 60 ml andere olie, bijvoorbeeld olijfolie. Masseer de olie in het haar op de hoofdhuid.
2. Bedek het haar met een plasticfolie en laat de olie voor minstens 3 uur inwerken. Was daarna het haar met een gewone shampoo.
3. Kam dan het haar met een luizenkam. Het kammen met de luizenkam moet voor de zekerheid meerdere dagen achter elkaar gedaan worden.

Kant en klaar pakket

Een andere mogelijkheid is om het volgende kant en klaar pakket tegen hoofdluis aan te schaffen. Dit pakket bevat naast een shampoo met tea tree olie, ook een lotion en een luizenkam. Helemaal compleet en zéér effectief tegen die nare hoofdluisjes.