Blaren - Tea Tree Olie behandeling

Blaren zijn bubbeltjes welke met vocht gevuld zijn en net onder de huid zitten. Het vocht dat in de blaar zit, wordt serum genoemd. Het serum stroomt uit omliggend weefsel naar de blaar toe. Als een blaar dicht blijft, beschermt het serum de huid dat net onder de blaar zit. Een bloedblaar is niet gevuld met serum, maar met bloed.

Oorzaken

Een blaar kan veel verschillende oorzaken hebben. Een blaar kan bijvoorbeeld ontstaan door een allergische reactie, een infectie door een bacterie of virus, bijwerkingen van sommige medicatie, door bepaalde huidziekten of door irritatie van de huid.

Blaren op de voeten

Blaren op de voeten worden veroorzaakt door irritatie op de huid. De irritatie komt door wrijving tussen je huid en je schoen. Bij warmte en vocht ontstaan ze sneller omdat de huid dan iets zachter geworden is en daardoor kwetsbaarder. Blaren op je voeten genezen vanzelf binnen een paar dagen.Closeup van een blaar op een voet

Zijn blaren besmettelijk?

Ja, een blaar die wordt veroorzaakt door een bacterie of virus, kan besmettelijk zijn.  Andere vormen, vooral die veroorzaakt zijn door irritatie op de huid, zoals bij de meeste voetblaren, zijn helemaal niet besmettelijk.

Wat zijn de symptomen?

Over het algemeen zien het eruit als een ovale bubbel dat met vocht (of met bloed) gevuld is. Blaren die veroorzaakt zijn door wrijving op de huid zijn meestal niet meer gevoelig zolang er niets mee gebeurt. Heb je een blaar op je voet, en je trekt je schoen weer aan, dan kan de blaar erg pijnlijk zijn. Bij sommige mensen jeuken blaren.

Is wrijving of irritatie van de huid niet de oorzaak, dan zijn de symptomen verschillend. Meestal ontstaat er dan meer dan 1 blaar. Deze kunnen erg jeuken of rood uitslaan. Raadpleeg dan voor de zekerheid altijd een dokter.

Voorkomen?

Hoe je een blaar voorkomt, hangt af van de oorzaak van de blaar. Is de oorzaak een allergie, dan voorkom je de ellende door niet in contact te komen met de stof die de allergie veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald zeepsoort zijn, maar ook een metaal zoals nikkel.

Hoe blaren op je voeten voorkomen?

Zoals iedereen wel eens meegemaakt heeft, kan zo’n plek op je voet een leuke wandeling of stedentrip flink verpesten. Probeer ze dan ook te voorkomen! Lees onderstaande tips om blaren effectief te voorkomen.Voeten afkoelen om blaren te voorkomen

  • Draag goede schoenen die je voeten niet knellen, maar ook niet te ruim zitten. Goede schoenen zijn vochtdoorlatend en ventilerend.
  • Geef je voeten rust tijdens een lange wandeling. Als je voeten warm zijn geworden, laat ze tijdens een rustpauze afkoelen. Voeten afkoelen met water geeft een heerlijk gevoel, maar droog ze heel goed af voordat je weer in je schoenen gaat!
  • Vochtabsorberende inlegzolen kunnen helpen om extra vocht af te voeren.

Vaak voel je een blaar al aankomen voordat hij er zit. Onderneem dan gelijk actie! Volg onderstaande tips om een echte blaar te voorkomen als je hem aan voelt komen.

  • Doe je schoenen gelijk uit en laat ze afkoelen en goed drogen.
  • Doe een pleister, of nog beter, een speciale blaarpleister op de pijnlijke plekken. Haal ’s nachts de pleister er weer af zodat je huid zich weer kan herstellen.

Blaren – Tea Tree olie behandeling

Helaas is een blaar niet altijd te voorkomen. Heb je eenmaal een blaar, dan kan tea tree olie de blaar helpen genezen. De tea tree olie zorgt ervoor dat de wond sneller geneest en is een goede ontsmetter. Een blaar verzorgen doe je door de volgende tips op te volgen.

Wat belangrijk is, is dat een blaar wordt behandeld met verdunde tea tree olie.

Verdun de tea tree olie

Verdun tea tree olie met een andere olie zoals sesamolie, amandelolie of olijfolie. De verhouding is 5 delen van de basisolie en 1 deel tea tree olie.

Verdunde tea tree olie aanbrengen

Voordat je de blaar gaat behandelen met tea tree olie, moet hij wel schoon zijn. Spoel de blaar dan ook eerst goed schoon met water. Druppel vervolgens een beetje verdunde tea tree olie op een (niet pluizend) watje en smeer dit voorzichtig op de blaar. Herhaal deze behandeling 2 tot 3 keer per dag tot de blaar genezen is.

Voor andere soort blaren is het beste om een arts te raadplegen!