Insectenbeten - Tea Tree Olie behandeling

Insectenbeten zijn steken of beten van insecten. Er zijn insecten die steken om bloed op te zuigen en er zijn insecten die steken of bijten uit zelfverdediging. Insecten die bloed opzuigen zijn muggen, dazen en teken. Insecten die steken uit zelfverdediging zijn wespen, bijen en hommels. Ook

Oorzaken

In de vrije natuur leven veel nare beestjes die voor ongemak (steken of beten) kunnen zorgen.

Muggen, dazen en teken

Bij de muggen en de dazen zijn het alleen de vrouwtjes die steken. Zij hebben bloed nodig om hun eitjes goed te laten rijpen. Teken bijten omdat ze van bloed leven.

Wespen, bijen en hommels

Deze insecten steken alleen als ze zich in het nauw gedreven voelen of wanneer ze het gevoel hebben dat ze worden aangevallen. Als een bij steekt, blijft de angel met gifzakje in de huid achter. De bij zelf sterft na een steek. Bijen en hommels kunnen onbeperkt blijven steken. De beestjes steken met een omgevormde legbuis. Het zijn dus alleen de vrouwtjes die steken.

Besmettelijk

Insectenbeten zijn niet besmettelijk. Sommige insecten kunnen wel ziektes verspreiden.

Symptomen

Bij een insectenbeet ontstaat er meestal een rode bult. In eerste instantie kan de bult pijnlijk zijn en daarna gaan jeuken. Na een paar dagen verdwijnen deze symptomen weer. Als er in de keel of mond gestoken wordt, kan dit voor een grote zwelling zorgen waardoor je niet meer goed kunt ademen.

Allergie

Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen van insectenbeten. Meestal begint dit met misselijk- en duizeligheid. In sommige gevallen kan de steek door de allergie levensbedreigend zijn.

Hoe insectenbeten te voorkomen?

De beste manier om insectenbeten te voorkomen is door insecten bij je vandaan te houden. De beste tips hebben wij voor je verzameld:

  • Sla nooit naar bijen, wespen of hommels. Hierdoor voelen ze zich bedreigd en gaan ze juist steken.
  • Ga in het donker niet te dicht bij een lamp of kaars zitten. Licht trekt de meeste insecten aan.
  • Draag goed aansluitende kleding zodat insecten niet in je kleding kunnen komen. Bij wandelen in het bos kunnen de sokken het beste over de broekspijpen gedragen worden.
  • Smeer een insectenwerend middel op je lichaam of zet wat wierook of insectenwerende geurkaarsjes in de buurt.
  • Draag geen bloemenparfum, dit zou insecten kunnen aantrekken.

Insectenbeten – Tea Tree Olie behandeling

Bij een bijensteek moet eerst de angel op de juiste manier verwijderd worden. Je kunt hiervoor je nagels of een mesje gebruiken. Een pincet wordt afgeraden omdat je daar makkelijk het gifzakje van de angel mee leeg knijpt. Bij een tekenbeet moet eerst de teek op de juiste manier verwijderd worden. Als dit allemaal gedaan is, kunnen de volgende instructies gevolgd worden:

1. Was de insectenbeet met water en zeep.
2. Doe een paar druppels van de tea tree olie op een watje.
3. Wrijf de insectenbeet in met het watje.
4. Herhaal punt 1 t/m 3 een paar keer per dag totdat de insectenbeet geen klachten meer geeft.

Een goede tip is ook om een insectenwerend middel te kopen waarin tea tree olie in zit verwerkt! Werkt erg goed!