Koortslip - Tea Tree Olie behandeling

Een koortslip, of herpes simplex labialis, is een infectie van de huid op de lip of in de buurt van de lippen. De infectie uit zich in de vorm van een vochtig blaasje. Na een tijdje barst het blaasjes open. De blaasjes drogen op en er ontstaan wondkorstjes en kloven. Na ongeveer 10 dagen is de lip weer helemaal genezen.

Oorzaak

De oorzaak is een virus. Het herpes simplex virus is de boosdoener. Het virus veroorzaakt een infectie, meestal bij de mond. De infectie geneest weer, maar het virus zit levenslang in het lichaam. Het virus blijft in het lichaam sluimeren, en kan weer geactiveerd worden wanneer de weerstand van het lichaam iets verminderd is. Dit is meestal bij stress, menstruatie, zonlicht of koorts.

Is een koortslip besmettelijk?

Het virus is erg besmettelijk als je ermee in direct contact komt. Buiten het lichaam kan het virus maar heel kort overleven. Het herpesvirus zit in vochtige blaasjes. Met de vingers kunnen er andere lichaamsdelen besmet worden. Lichaamsdelen die besmet kunnen worden zijn de ogen en de geslachtsorganen. Wanneer de blaasjes droog zijn, zijn ze niet meer besmettelijk.

Baby’s kunnen erg ziek worden als ze besmet raken met het herpesvirus. Het virus kan zich ook verspreiden via kusjes geven en knuffelen.

Wat zijn de symptomen?

Net voordat er een blaasje ontstaat, kan je een jeukend, branderig plekje voelen.

Hoe een koortslip te voorkomen?

Echt 100% voorkomen wordt erg lastig, want het is een besmettelijk virus. Het virus wordt over het algemeen overgedragen door middel van een kus, delen een vork of lepel of iets dergelijks met een geïnfecteerd persoon. Ook drinken uit hetzelfde flesje water kan de bron van infectie zijn.

Mocht je toch het koortslip virus bij je dragen, volg dan onderstaande aanwijzingen om een koortslip te voorkomen.

  • Zorg voor een gezonde levensstijl zodat het immuunsysteem sterk blijft.
  • Voorkom droge lippen. Vooral aan zee, of in droog winterweer kunnen lippen uitdrogen.
  • Gebruik tijdens wintersport en in de zomer een lippenbalsem met een zonnefactor.
  • Als je een koortslip hebt, raak deze dan niet aan om verdere besmetting te voorkomen. Was ook regelmatig je handen.

Koortslip – Tea Tree Olie behandeling

Tea tree olie kan helpen om de koortslip sneller te genezen. De olie zorgt ervoor dat het blaasje snel opdroogt. Hoe sneller je begint met de behandeling, hoe effectiever het is. Begin dus vanaf het moment dat je de koortslip aan voelt komen. Volg de volgende instructies op om sneller van je koortslip af te zijn:

1. Breng met behulp van een wattenstaafje de tea tree olie aan op de koortslip. Herhaal dit meerdere keren per dag. Je kunt hiervoor pure tea tree olie gebruiken. Als je een erg gevoelige huid hebt, kan je de olie verdunnen met 1 deel olie en 1 deel water.
2. Breng de tea tree olie ook aan net voor het slapen gaan.
3. Haal de losse, harde stukjes huid weg die tijdens een koortslip ontstaat. Dit kan je doen met een vochtig doekje. Breng hierna weer tea tree olie op. En doe dit net zo lang tot de koortslip weg is.

Wil je niet met wattenstaafjes en tea tree olie druppels in de weer, dan biedt een een tea tree lippen balsem uitkomst. Hiervoor gelden natuurlijk dezelfde instructies.